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September 12, 2013

The Honorable John McHugh
Secretary of the Army

101 Army Pentagon, Room 3E700
Washington, DC 20310-0101

FAX: (703) 697-8036

Dear Secretary McHugh:

| appreciate the significant management difficulties imposed by current budget challenges. There is
justified concern that the Department of Defense’s (DoD) leadership is expensively top-heavy and that
cuts should be made in management headquarters spending. At the same time, the “2013 Office of the
Secretary of Defense (OSD) Organizational Review” must take into account all parts of the headquarters
workforce, be consistent with workforce management law and policy, and be based on accurate
information.

| have several questions about the Army’s implementation of the Review:

1. According to the Deputy Secretary’s July 31 memorandum, the OSD Organizational Review is
intended to achieve a 20% cut in “total headquarters budgets”. However, in your memorandum
of August 14, you and General Odiero write that it is necessary “to determine how to reduce
Army headquarters (both institutional and operational, at the 2-star and above levels) in the
aggregate by 25%.” The 20% cut called for by the Deputy Secretary is completely arbitrary, of
course, but what analysis supports even greater cuts in the Army than in the other
components?

2. Your August 14 memorandum directs the establishment of “specific targets for each focus area
in dollars and full-time equivalents (FTE)...” However, your memorandum never uses the word
“contractor”. Even the Deputy Secretary’s July 31 memorandum acknowledges that reductions
must include service contractor personnel: “Total headquarters budgets include government
civilian personnel who work at headquarters and associated costs including contract
services...” How will the Army be taking into account the size and cost of contractor personnel
in the management headquarters workforce in the development of recommendations?

3. The size and cost of military and civilian personnel in the Army’s management headquarters
workforce are known. How many contractor employees are included in the Army’s
management headquarters workforce, what is their total cost, and what is the average cost of a
contractor employee in the Army’s management headquarters workforce? Are the Army’s
answers to those questions regarding the size and cost of service contractors reliable,
comprehensive, and well-informed? If not, how can the Army properly determine the extent to
which the Army should reduce its reliance on contractor personnel?
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4. Both the Congress and the Administration have identified instances in which contractor
personnel are inappropriately performing functions that are inherently governmental, closely
associated with inherently governmental, and critical. Will the Army take into account instances
in which contractor personnel in the management headquarters workforce should be reduced
because they are performing inappropriate functions? Are non-civilian personnel involved in
making recommendations for reductions in total headquarters budgets? If so, how have the
inevitable conflicts of interests been addressed?

5. 10 USC 129 forbids the application of arbitrary constraints on the size of the civilian
workforce. 10 USC 2461 forbids giving to contractors work last performed by civilian personnel
in the absence of a formal cost comparison. Consistent with statutory requirements, the
Department has issued its own guidance on total force management {DoD Directive 1100.4),
workforce mix (DoD Instruction 1100.22), and manpower costs (DoD Instruction 7041.04). How
are the arbitrary 25% cuts that would be imposed on civilian positions in the management
headquarters workforce consistent with the cited law and guidance? How will the Army take
into account the cited law and guidance? In recent testimony before the Senate Defense
Appropriations Subcommittee, the Secretary and the Comptroller agreed that contractors are
significantly more expensive than civilian personnel, particularly for the provision of long-term
services. To what extent will the Army generate savings through insourcing, consistent with 10
USC 2463?

I will also take this opportunity to ask about three related issues about which we have corresponded in
the past:

6. The Army'’s historic leadership on the inventory of contract services, in the face of opposition
from the usual suspects, does the Army great credit. Taxpayers have a significant interest in the
inventory finally being implemented. Is the Army continuing to fulfill its commitment to assist
0OSD in leveraging the Contract Manpower Reporting Allocation for implementation across the
Department? And is OSD continuing to facilitate this effort? Is the Army using the significant
cost data it has collected already to inform its performance decisions, consistent with the DoD
Instruction 7041.04? And is the Army using the cost data and the Plan for Documentation of
Contractors for budget projections?

7. Section 808 of the FY12 National Defense Authorization Act imposed a cap on the amount of
money that could be spent on service contracts in FY12 and FY13. To what extent in FY12 did
the Army over-execute spending on service contracts and under-execute spending on civilian
personnel? Will the Army be able to improve upon that performance in FY13?

8. Inan April 1 letter to me, you wrote: “...| have temporarily adjusted certain of the Army’s
restrictions on the use of (Borrowed Military Manpower, BMM)...Please be assured that my
action is intended only as a short-term solution—the temporary modification of the Army’s
BMM policy to address emergency requirements associated with the current budgetary
situation does not contemplate the permanent conversion to military performance of work
presently allocated to civilian employees. Further, Army prerequisites to the use of BMM
remain compliant with the 2012 Under Secretary of Defense for Personnel and Readiness
policy.” | want you to know how much | appreciate those commitments. Will the Army
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continue to use BMM consistent with the commitments you made in your correspondence—
principally, that any use of BMM will be temporary because of emergency budget requirements
and that Army policy will be compliant with the 2012 OSD policy?

Again, thank you for your leadership during these difficult times as well as your willingness to engage

with AFGE on these important issues.
Sincereli, %

J. David Cox, Sr.
National President

{00324458.DOCX - }



